Generációs faházak – együtt, mégis önállóan

A kertben felállított faház rugalmassá teszi a generációk együttélését. Új lakótere lehet függetlenedő gyermekünknek, de idősödő szüleinkről is családi környezetben gondoskodhatunk a segítségével. Lássuk, az életből vett példákkal, milyen megoldást nyújthat egy faház ezekre az igényekre.

Generációs faházak – együtt, mégis önállóan
Generációs faházak – együtt, mégis önállóan
Generációs faházak – együtt, mégis önállóan
Generációs faházak – együtt, mégis önállóan
Generációs faházak – együtt, mégis önállóan

Tamás, a Tamás Faház alapítója fiatal felnőtt lányának épített faházat első önálló otthonként. Zsófi faháza összkomfortos, zuhanykabinos fürdőszoba és konyha is található benne. A faház építése külső alvállalkozók bevonásával is sokkal gazdaságosabb volt, mint egy lakás vétele, és a téli hónapokban fűtéssel együtt is mindössze 5-10 000 Ft között volt a ház villanyszámlája. Az új otthon így mindössze pár évnyi albérlet árából kihozható volt, és onnantól fenntartása sokkal kedvezőbb. Ráadásul minden fal elhelyezését Zsófi szabhatta meg elképzeléseinek megfelelően, így a 24 négyzetméteres házban kényelmes háló-nappalit tudott kialakítani.

Imre a budapesti agglomerációban lakik családjával és anyósának szeretett volna olyan lakóhelyet kialakítani, ahol gondoskodni tudnak a nagymamáról, aki belvárosi, emeleti lakásban lakott. A lakás eladása nem csak a faház építését fedezte, Imre anyósa még tartalékolni is tudott belőle. A kertben felállított faháznak köszönhetően Imréék könnyebben vehetnek részt a nagymama mindennapjaiban, aki pedig több időt tud tölteni gyerekeivel és unokáival. A faházakban az egyedi tervezésnek köszönhetően, akár akadálymentes közlekedést is lehet biztosítani, és a falaknak a különböző kisegítő szerelvények, például a kád melletti kapaszkodók sem jelentenek gondot.

A könnyűszerkezetes faházaknál gyakori kérdés, hogy mennyire lehet egy kőházzal egyenértékű szigetelést biztosítani. Zsófi háza is azt mutatja, hogy a faház hűtése-fűtése abszolút gazdaságos. A Tamás Faházakat alapból a 10 cm vastag vázgerendák közé elhelyezett kőzetgyapottal és hővisszaverő fóliával szigeteljük, de igény esetén a kőzetgyapot helyett zártcellás purhab is választható, és a 10 cm purhab hőszigetelése 20-25 cm kőzetgyapottal ér fel.

A faház tehát ideális megoldás arra, hogy a család különböző generációi rugalmasan élhessenek együtt, hogy a közös családi élet és az önállóság is teljes mértékben élvezhető legyen. Ha benned is felmerült már, hogy gyerekeidnek vagy szüleidnek faházat építenél, tedd fel nyugodtan a felmerülő kérdéseidet a Facebookon a kommenteknél, vagy keress minket elképzeléseiddel, és segítünk megvalósítani azokat.